04 April 2010

Ini Semua Kau Punya Pasal!!


Assalamualaikum..

Andai saya dapat berjumpa dengan Dr. Fadhilah Kamsah, pasti akan saya ucapkan terima kasih padanya. Sebab ada suatu ilmu yang berkat yang saya dapat simpan daripada beliau;

"Sebelum kita tidur, maafkanlah semua orang, buang segala dendam, InsyaAllah Allah akan mudahkan orang lain untuk memaafkan kita".

Bagi saya ini adalah suatu azimat yang tak ternilai harganya, yang telah membuatkan saya hingga ke hari ini tidak mempunyai musuh yang patut saya dendami.

Kata Imam Al-Ghazali, syarat kebahagian itu 4; kau ingat segala kebaikan orang padamu, kau lupakan segala kebaikanmu pada orang, kau ingat segala keburukanmu pada orang, dan kau lupakan segala keburukan orang padamu. Pasti kau beroleh bahagia!

Orang yang ada sekelumit dendam dalam hatinya tidak ada bahagia. Dia mudah terkena penyakit. Dia mudah menjadi pemarah. Dia mudah menjadi pendengki.

Dendam itu racun.

Kita adalah manusia, tak lepas dari membuat orang sakit hati. Oleh itu, terimalah juga kenyataan bahawa orang disekeliling kita juga manusia yang mempunyai sifat kejadian yang sama. Apa yang paling penting, siapakah diantara kita yang mampu memaafkan kesalahan orang lain. Dialah yang terbaik.

Marilah kita mengamalkan konsep muhasabah. Setiap benda buruk yang berlaku, reflekkan balik kepada kita. Mungkin ini kifarah kepada kesilapan langkah yang kita ambil. Jangan mudah menunding jari kepada kelemahan orang lain sebab orang lain juga bukan susah untuk menunding jari kearah kita.

Kalau mereka tak pernah menunding jari kepada kita, itu bukanlah menggambarkan kita tak pernah menyakitkan hati mereka, tapi, mereka sedang bersabar dengan karenah kita.

Kalau kita nak senaraikan kelemahan dan kesilapan orang memang sangat senang, tetapi alangkah baiknya kalau setiap hari kita senaraikan kebaikan dan jasa orang pada kita. Pasti kita akan malu dan segan untuk bersikap buruk padanya.

Cuba senaraikan kebaikan dan jasa yang pernah ibu kita berikan pada kita, nah sekarang sanggupkah anda bertindak kurang ajar dengan ibu anda?

Begitulah juga manusia disekeliling kita.. Kawan2 kita, bukan sedikit jasa mereka pada kita, mereka bersama mencorak kanvas kehidupan kita dari mula bertemu hingga hari ini. Andai kita tahu dan sedar tentang ini, kita tidak akan sanggup untuk melukai mereka walau dengan sebaris cerca! Apatah lagi mendendami.

Akhirnya; ingatlah kata2 Imam Al-Ghazali;
"Andai ada orang memujimu, itu bukan beerti kau ada sesuatu kelebihan dan kehebatan, tetapi itu hanyalah kerana Allah masih menutup keaibanmu". Oleh itu, Bersyukurlah!

2 comments:

aniq said...

ana suka sgt entry ni..memang betul kadang2 kita trlalu melihat keburukan org sebab tu yg susah nk memaafkan sedangkan banyak kebaikan yg dia buat kita langsung tk nmpk..manusia mudh lupa..

ZULKIFLI BIN CHE NOH said...

Alhamdulillah..
Sebenarnya takde masa kita nak menyatakan "kaulah salah" sebab itulah ijtihad dia.. Tiada orang yang mahukan keburukan. Oleh itu, menjadi daei itu lebih baik dari menjadi qadhi...