13 March 2008

SPM 21 A...Tahniah kepada adik Azali Azlan, 18 diatas pencapaian cemerlang SPM. Beliau telah diumumkan sebagai pelajar terbaik SPM dengan mendapat 21A dalam SPM yang lalu. Beliau yang belajar di Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Yan, Kedah telah memecahkan rekod yang dicipta oleh adik amalina pada tahun lepas...Tahniah sekali lagi.. moga dapat dimanfaatkan untuk Islam..

12 March 2008

Uzlah Nafsiah.....

Bismillah..
Ya Allah,
Aku melihat di sebalik tabir diriku
Alangkah hina aku disampingMu
Tak berharga
Tak punya nilai
Ya Allah,
Sedikitnya zikir qalbiku padaMu
Banyaknya lalaiku
Tebalnya jahilku dalam makrifatMu
Dosaku menggunung
Ya Allah,
Bantulah aku dalam uzlah ini
Demi penyucian jiwa
Menggapai janjiMu
Ya Allah,
Kuatkanlah aku dan dia
Meredah arus dunia
Membelah lautan ammarah
demi uzlah ini
Ya Allah,
Kaulah Tuhanku
Kaulah Tuhannya
Kaulah pemilik jiwa- jiwa yang tenang
Tenangkanlah hati- hati ini
Ya Allah
Satukanlah hati- hati ini di jalan redhaMu
Pisahkanlah ia di jalan murkaMu
Aku takkan menyesalinya
Wahai tuhanku
-qard_jr (12/3/08)

11 March 2008

Sedikitnya Kesyukuran Kita Berbanding Doa kita..

Assalamualaikum w.b.t.
Sahabat- sahabat pembaca sekalian,
Alhamdulillah kita baru sahaja selesai langkah pertama daripada ribuan langkah- langkah dalam menegakkan kalimah yang suci di muka bumi yang tercinta ini..
Sejenak kita imbau perit maung yang kita harungi sehingga ke saat kita mengecapi nikmat kemenangan hari ini... Berapa banyak doa, air mata, harapan, rayuan yang telah kita panjatkan ke hadrat Rabbul Jalil... Namun setelah diperkenankan segala doa kita.. berapa banyak pula kesyukuran kita kepadaNya??
"Apabila datang pertolongan dan kemenangan daripada Allah, lalu engkau menyaksikan manusia berbondongan datang kepada ugama Tuhan, maka bertasbihlah kepada Tuhan dengan menyucikan dan memujiNya serta pohonlah keampunan daripadaNya."
Semoga dengan kemenangan ini kita dapat mewujudkan lebih banyak model negara Islam untuk dinilai oleh manusia... Kerana keyakinan saya, Islam itu untuk dilaksana bukan untuk di simpan.. namun masih ramai yang ragu apakah Islam adalah pilihan yang boleh diharapkan atau harap menanti belah? Hanya dengan model pemerintahan Islam yang bersifat praktikal boleh meyakinkan mereka ini..Oleh itu, peluang yang diberikan Allah kepada kita ini harap janganlah dipersiakan..