14 January 2010

I Believe I Can Fly! Qard jr ke udara di Terengganu FM
"I Believe I Can Fly"

I used to think that I could not go on
And life was nothing but an awful song
But now I know the meaning of true love
I'm leaning on the everlasting arms

If I can see it, then I can do it
If I just believe it, there's nothing to it

[1]
I believe I can fly
I believe I can touch the sky
I think about it every night and day
Spread my wings and fly away
I believe I can soar
I see me running through that open door
I believe I can fly
I believe I can fly
I believe I can fly

See I was on the verge of breaking down
Sometimes silence can seem so loud
There are miracles in life I must achieve
But first I know it starts inside of me, oh

If I can see it, then I can do it
If I just believe it, there's nothing to it

[Repeat 1]

Hey, cause I believe in me, oh

If I can see it, then I can do it
If I just believe it, there's nothing to it

[Repeat 1]

Hey, if I just spread my wings
I can fly
I can fly
I can fly, hey
If I just spread my wings
I can fly
Fly-eye-eye

13 January 2010

KESIHATAN IMUN VS KESIHATAN IMAN


Komponen jasmani dan rohani dalam tubuh manusia saling berkait dan berimbangan. Jika salah satunya tak mendapat keperluannya, ia sudah pasti turut menjejaskan yang satu lagi.

Kedua2 komponen ini perlu berada dalam keadaan yang stabil dan optimum setiap masa. namun, persekitaran yang pelbagai menyebabkan berlakunya turun dan naik dan pasang surut. Ketika melawat seorang sahabat di hospital, saya dapat melihat ramainya orang sedang mengalami sakit jasmani. Namun, di pantai yang tak jauh dari hospital kelihatan ramai remaja dan retua yang sedang mengalami sakit rohani berada dalam khayalan nafsu.

Bagi memastikan kedua2 komponen penting ini sentiasa 'sihat'. Allah bekalkan kepada manusia 2 doktor peribadi yang dinamakan Sistem Imun dan Sistem Iman. Pasti kita selalu dengar tentang sistem imun, tapi sistem iman amat jarang dikupas.

Hakikatnya, jasmani atau tubuh fizikal kita adalah tempat yang sangat subur dan menjadi rebutan untuk dijadikan tempat pembiakan segala micro organisma termasuk virus, bakteria, kulat dan segala jenis parasit. Di samping itu, sel- sel mutan seperti sel kanser, sis dan segala jenis ketumbuhan juga sangat cepat berkembang biak kerana mendapat bekalan nutrien yang tak putus- putus dari apa yang kita makan dan minum.

Begitu juga jasmani kita tak lekang dari menerima ancaman dan cubaan menjajah oleh syaitan yang terlaknat, nafsu yang menghasut kearah kejahatan, orang kafir yang memerangi, orang munafik yang bermuka- muka serta orang Islam yang dengki dan khianat. Kelima- lima musuh jahat ini tidak mensasarkan kemusnahan fizikal sebagai fokus utama, tetapi visi meraka adalah untuk melihat rohani manusia tunduk patuh pada jajahan mereka. Jika kemusnahan fizikal menjadi tujuan mereka, sudah pastilah orang yang tidak beriman juga menjadi sasaran mereka. Tapi ternyata, hanya orang beriman sahaja yang dijadikan mangsa.

Sistem imun bertindak sebagai pengawal keselamatan yang akan memastikan anasir penceroboh jasmani dapat dikekang sebelum ia bertindak melumpuhkan sistem badan. Begitu juga sistem iman menjalankan fungsi sebagai tentera yang kuat dalam memerangi musuh rohani.

Namun, harus diingat, kunci kepada kekuatan jasmani dan rohani manusia terletak pada kesihatan dan kemampuan imun dan iman. Oleh itu, ia sering kali dijadikan sasaran serangan, dan sering kali juga kita tewas tersungkur.

Kaitan rapat antara iman dan imun sudah dapat dikaitkan secara saintifik akhir- akhir ini. Pada Hari sabtu yang lalu, GID Dr. Tamilselvan membentangkan bahawa, kunci utama dalam penjagaan kesihatan adalah memastikan tahap stress (sistem iman) pada tahap paling minima, dan tahap mengambilan makanan seimbang paling tinggi (sistem imun).

Ramai orang yang mendapat sakit kerana tahap stress yang tinggi. Oleh itu penyelesaian yang Islam cadangkan adalah dengan ibadat dan amalan yang boleh memberi ketenangan. Disamping itu, Islam mewajibkan ummatnya memilih makanan yang halal lagi baik untuk memastikan sistem imun dalam tubuh dapat dipertingkatkan.

Sekian...Qard jr.

11 January 2010

UJIAN TUHAN YANG BERBENTUK WANITA.

Qard jr menulis...
Betapa ramai lelaki yang hebat jatuh, dek kerana tewas dengan godaan sang wanita. Itu lelaki yang hebat, apa pulak lelaki yang lemah? Baru dipanggil abang, dah luluh hancur segala iman didada. Alahai....

Lelaki jenis ini memang tak boleh diharap. Kalau nak buat suami, jangan pilih lelaki jenis ini. Memang dah diciptakan wanita mudah lemas dengan penangan nafsu, maka disinilah peranan lelaki yang baik, bimbing dan jaga, nasihat dan cegah, bukan turut cair mahupun mengambil kesempatan keatas kelemahan itu.

Lelaki yang kuat bukanlah hanya dilihat dari sisi fizikalnya sahaja, tetapi paling penting harus dinilai berapa kuatkah dia berpegang pada prinsip hidupnya. Betapa kuatkah dia dalam menjaga batasan agama. Jangan suka menyalahkan wanita jika ia menggoda. Tapi salahkan dirimu kerana mudah tergoda.

Bimbinglah kaum hawa ini dengan bimbingan wahyu. Jangan mengharapkan si dia membimbingmu, menegur lakumu, oh, bagaimana mungkin orang yang sudah lemas mampu menyelamatkan orang yang lemas??

Apa perananmu kaum adam??
1. Mendalami selok belok agama. Tahu yang mana harus, makruh dan haram untuk dilakukan.
2. Sematkan disiplin itu dalam sanubari menjadi prinsip yang kau pertahankan
3. Awasilah wanita disekelilingmu daripada lemas, selamatkanlah ia jika dah lemas bukannya bersubahat melemaskannya.
4. Jika wanita disekelilingmu lemas maka kau adalah lelaki yang lemah!

Ingatlah, kau adalah pemimpin!