22 October 2008

UKHUWAH@ OH KUAH!! (UP DATED)

SITUASI 1:

IKHTILAT @ OH SILAP suatu muhasabah...

Jantan dan betina, lelaki dan wanita sudah sinonim mengundang pelbagai polemik sejak dari zaman Nabi Adam 'alaihissalam hinggalah ke hari ini. Cerita nya sama cuma wataknya berbeda. Betapa ramai pemimpin2 agung dunia jatuh tersungkur dek kerana wanita. Tapi jangan kita lupa, lelaki2 yang hebat didunia juga ada wanita hebat dibelakangnya.

ayuh kita selongkar,
masalah ikhtilat, hubungan cintan-cintun antara muslimin dan muslimat haraki bukanlah suatu yang baru. Majalah i pun suatu ketika dahulu pernah melontarkan kebimbangannya.
Bagi saya,

1. Pertamanya saya harap pembaca dapat mengenali beza antara cinta dan nafsu. Cinta adalah fitrah. setiap lelaki normal akan ada rasa cinta pada wanita. cuma bagaimana ia mengendalikannya. Pertama, kita kena ada ilmu. Sebagaimana kita kena ada ilmu untuk laksanakan ibadat solat. Hal ini kerana rasa nak menyembah tuhan adalah fitrah, maka Islam mengajar manusia caranya. Rasa cinta juga fitrah, Islam juga mengajar caranya. Saya suka untuk menyebut cinta sebagai ibadat. Ok, Ibadat cinta ada sah batalnya sama dengan sembahyang. nak tahu ibadat kita sah atau batal tak lain tak bukan kena suluh dengan ilmu. Mungkin ulama' fiqh kontemporari kena khususkan satu lagi bidang kajian iaitu Fiqh Cinta. saya dah serik bila masyarakat mempunyai persepsi bahawa cinta adalah suatu yang keji. Inilah akibatnya melaksanakan ibadat cinta tanpa ilmu dan membawa fitnah.. akhirnya sesat' sebenarnya cinta adalah suci.
Adakah cinta yang menghampirkan manusia dengan zina??.. oh dangkal sungguh.. sungguh jauh bezanya antara cinta dan nafsu. Cinta mendorong manusia taqarrub ilallah manakala nafsu menjauhkan hati manusia dari zikrullah. Sekarang mari kita suluh diri kita.. yang menimbulkan masalah sekarang Cinta @ Nafsu??

Baiklah, bila masalahnya adalah dengan nafsu, maka eloklah kita ambil langkah2 mencegah. kerana mencegah itu lebih baik dari merawat. Alhamdulillah, ada di kalangan muslimat dan juga muslimin yang peka terhadap kepentingan membataskan ikhtilat agar tidak terjerumus kepada penyuburan nafsu. Ayuh kita kuburkan nafsu yang jahat itu! Namun jangan sampai menguburkan CINTA dalam liang lahad yang sama. Cinta terbit dari ukhuwah! manakala Nafsu terbit dari kedengkian dan kebencian. Pelik?? Bila muslimin mencintai muslimat matlamatnya adalah menyelamatkan keturunannya dari murka Allah, berbeza bila muslimin me'nafsui' muslimat tujuannya menghancurkan kesucian zuriatnya.

Saya mencadangkan;
1. Kita semua harus faham dalam lingkungan usia sekarang, adalah masa Allah mencampakkan rasa nak berpasangan kepada muslimin mahupun muslimat. Masing2 ada rasa nak memiliki dan dimiliki.
2. Harus ada usaha untuk meningkatkan kesedaran kebertanggungjawaban terhadap cinta dikalangan ahli. Harus ada galakan menuntut ilmu batas2 ikhtilat dalam Islam.
3. Peranan sahabat senior membimbing bukan mencela dan memulau apatah lagi memusuhi sahabat@ sahabiah yang berdepan dengan ujian cinta. Kerana dijatuhi cinta bukanlah sesuatu yang di minta tetapi ia ujian Allah. Ini paling berat....
4. Muslimin dan muslimat yang diuji dengan cinta harus sentiasa bermuhasabah.. apakah mereka berjaya atau selalu gagal dalam ujian cinta.. yang pernah gagal bangkitlah dengan keazaman membaiki diri dan perhubungan. Ayuh kita tuju Baitul Muslim!!

SUATU PANDANGAN

IKHTILAT @ EH SILAP?
Oleh:Qard jr

Alhamdulillah, kita dikurniakan nikmat ikatan hati yang membuahkan saling memahami dan bertolak ansur. Sesungguhnya elemen2 inilah yang banyak membantu menarik rahmat Allah dalam meneruskan gerak kerja. Namun, akhir2 ini kedengaran suara2 reformasi inginkan perubahan kepada suasana ikhtilat dalam jemaah. Alhamdulillah semangat inilah yang ingin kita pupuk dalam mencari keberkatan perjuangan. Kadang kala kita hanyut, kadang kala kita lupa. Kita lupa bahawa menjaga ikhtilat sama wajibnya dengan dengan berdakwah.Sama wajibnya dengan solat dan puasa. Ia merupaka elemen yang menyempurnakan Islam. Terima kasih kepada muslimat yang mencetuskan perubahan ini.

Imam Hasan Al-Banna sentiasa mengingatkan kita agar tidak terlalu cuai dan tidak boleh terlalu ketat atau berlebih-lebihan (bid’ah) dalam beramal dengan Islam. Sabda Rasulullah “Sebaik2 amalan itu pertengahan..”. Sekarang kita memberi fokus untuk beramal dengan kewajipan dakwah, kewajipan berukhuwah dan kewajipan menjaga ikhtilat. Ketiga2 adalah tuntutan yang wajib. Ketiga2nya adalah ajaran Islam. Bila kita sebut ini adalah ajaran Islam maka ia tak terlepas dari hokum syarie,Wajib, Haram, Sunat, makruh dan Harus.Ade ke dakwah yang haram? Ukhuwah yang sunat? Ikhtilat yang wajib? Ya. Sebab setiap perbuatan dan tindakan kita takkan terlepas dari dosa dan pahala, syurga dan neraka. Oleh itu, jangan letak mindset semua ikhtilat tu HARAM!

Pertamanya kita harus mengetahui maksud yang dikehendaki dengan ketiga2 tuntutan tersebut. Awas! Jangan sesekali kita berpegang dengan sesuatu yang kita tak faham. Tuntutan agama itu berat. Orang yang bodoh suka memikul beban yang dia sendiri tak tahu apa yang dipikulnya. Ingatlah tempelak Allah dalam surah Al-Jumuah mengenai keldai yang membawa kitab dibelakangnya. Jangan kita jadi macam keldai. Seterusnya kita harus meletakkan nilaian keutamaan dalam perlaksanaan ketiga2 tuntutan itu. Yang mana paling penting, yang mana boleh di’modified’ untuk memenuhi tuntutan ‘berhikmah’ dalam bertindak. Bacalah buku Fiqh aulawiyat Yusuf Qardhawi.

Yang di maksudkan dengan dakwah adalah suatu tntutan untuk kita mengembalikan manusia kepada fitrahnya iaitu mengamalkan Islam dalam kehidupan. Ia merupakan tugas rasmi para nabi dan rasul. Ia bukan tugas yang ringan kerana terpaksa berdepan dengan nafsu, syaitan dan kuncu2nya. Dakwah tak terbatas dengan bangsa, jantina, agama. Semua manusia adalah mad’u kita. Salah ke jika muslimin berdakwah kepada muslimat? Apakah itu melanggar syara’? Siapa yang berdakwah kepada saidatina Khadijah kalau bukan Rasulullah? Apakah Rasulullah berkahwin dengan semua wanita di Mekah dan madinah baru baginda berdakwah kepada mereka? Semua ini harus kita pelajari. Sebagaimana ibadat solat ada sah batalnya, begitu juga dengan ibadat dakwah, ibadat ukhuwah dan ibadat ikhtilat. Ramai orang belajar bagaimana nak solat dia diterima oleh Allah. Berapa ramai yang belajar nak ibadah ukhuwah dan Ikhtilat dia dipandang dan diberi pahala oleh Allah.

Seterusnya kita cuba selami maksud ukhuwah pulak.Ukhuwah yang dikehendaki di sini adalah mengenali hati budi, memahami perasaan, bersama menghulurkan simpati dan empati. Hal ini akan mewujudkan keserasian dan keterbukaan hati dalam bergerakerja. Terbuka untuk menerima kekurangan sahabat, terbuka dalam menerima teguran mahupun kritikan. Ramai jugak yang merungut pasal masalah hati.. maksudnya ada terguris hati dengan sahabat kerana sesuatu tindakan sehingga mengganggu gerak kerja. Pada saya masalah ini berpunca daripada kita tak mengenali perangai tak memahami prinsip yang dipegang oleh sahabat kita. Pada saya buah kepada ukhuwah adalah Baitul Muslim.

Tuntutan ukhuwah ini tak terbatas kepada sesama jantina sahaja. Hal ini kerana tugas dakwah takkan sempurna kecuali dengan berjemaah. Jemaah yang paling sempurna bersifat alami, yang tidak mengehadkan keanggotaan kepada sejenis jantina sahaja. Kerana sifat Islam itu, muslimin merupakan pelengkap kepada muslimat begitulah sebaliknya. Takkan sempurna Islam seseorang muslimin tanpa bantuan muslimat. Begitu juga takkan sempurna Islam muslimat tanpa bantuan muslimin. Jadi, jangan ego! Takkan sempurna jemaah yang alami itu tanpa ukhuwah yang kukuh. Tak sempurna ukhuwah tanpa rukun2nya. Tak bolehkah muslimat amik tahu masalah muslimin? Muslimin amik tau masalah muslimat? Haram? Wajib? Jangan bertidak dengan kejahilan!

Baik seterusnya kita pergi kepada tuntutan menjaga ikhtilat. Ikhtilat merupakan benda asas. Orang pertama berikhtilat adalah nabi Adam dan Siti Hawa. Manusia diciptakan untuk berikhtilat. Ikhtilat merupakan fitrah manusia. Jangan sekat ikhtilat. Sekat ikhtilat bermakna sekat fitrah! Jangan jadi macam orang paderi. Ikhtlat adalah pergaulan antara muslimin dan muslimat. Haram? Jangan terburu2. Sahabat2.. Haram dalam Islam disebabkan 2 perkara.. pertama Zat atau diri sesuatu itu sendiri yang haram..contohnya Riba. Kedua, perlaksanaan yang menjadikan sesuatu itu haram.

Cuba kita perhatikan contoh mudah ini. Manusia fitrahnya nak kepada minuman. Dalam Islam ada syariat mengajar manusia bagaimana nak minum. Maka itu disebut ajaran Islam. Jadi ia tak terlepas dari 5 hukum syara’ tadi. Ada minum yang Wajib, Haram, Sunat, Makruh dan Harus. Wajib minum untuk elakkan mudharat, Haram minum jika memudharatkan, Sunat minum jika dapat manfaat, makruh minum jika hilang manfaat, harus minum jika tak memudharatkan dan tak hilang manfaat. Haa.. kompleks tak? Begitu jugak konsep yang perlu kita faham kepada semua ibadat atau tuntutan dalam Islam.

Macamana nak kaitkan dengan Ikhtilat? Bila wajib berikhtilat? Sunnatnya bila? Haram pun ada?... Begini.. Kalau muslimat menghalang diri dari berhubung dengan muslimin menyebabkan tindakan segera tak boleh dibuat dan memberi peluang kepada musuh menyerang gerak kerja jemaah..hukumnya haram tindakan itu. Dalam situasi itu wajib berikhtilat. Begitulah yang lain2 nya.. Bila pulak ikhtilat bleh jadi HARAM? Bila bila ikhtilat boleh memudharatkan. Contohnya berikhtilat dengan lelaki yang diketahui tak boleh mengawal diri. Biasa berlaku dalam study group, bila muslimat berkumpulan dengan muslimin bukan lelaki yang tak jaga halal haram. Seringkali diusik, di pandang auratnya…Haram untuk mendedahkan diri dengan suasana itu. Tapi kita pelik? Dengan muslimin yang dipercayaai jaga sangat tapi dengan orang lain buat biasa saja.. hokum ni bukan saja tertakluk kepada muslimat tapi juga muslimin. Tapi, Jangan sesekali menjadi dungu menyamakan ikhtilat dengan bergaul bebas!!. Wallaua’lam.

21 October 2008

Nikmat @ Istidraj

Assalamualaikum w.b.t.
Pengunjung yang dihormati sekalian,
syukur kepada Allah kerana memberi keselesaan keadaan kita dalam perjuangan... keselesaan berdepan dengan musuh2.. namun, disana perlu diingat selalu.. samaada keselesaan itu adalah RAHMAT ataupun ISTIDRAJ...

RAHMAT
Kita selalu mengharapkan bantuan dan pertolongan Allah untuk berdepan dengan musuh2 yang sememangnya tak terdaya untuk kita hadapi.. ya, kini kita dapat lihat pertolongan demi pertolongan, kemudahan demi kemudahan buat kita.. inilah yang dinamakan rahmat dan kasih sayang Allah. Allah sentiasa bersama hambanya yang sentiasa bergantung harap. Dah lama kita berdepan dengan ujian susah... sekarang Allah bagi kesenangan sebagai upah. Kalau sahabat2 yang bersama2 susah dulu ada bersama ana sekarang, sudah pasti anda semua tersenyum lebar.

UJIAN
Namun, harus sentiasa kita ingat susah dan senang semuanya adalah ujian Allah keada kita. Bijaksananya Allah terlihat bila kita berfikir akan kepelbagaian jenis ujian yang Allah ciptakan untuk kita.. Dulu lain ujiannya, sekarang lain ujiannya.. yang sama adalah apa kesudahannya.. berjayakah kita atau kecundangkah kita. Ujian adalah modul Allah yang punya objektif yang jelas bagi sesiapa yang celik hatinya.

ISTIDRAJ
Kata Sahabat, aku lebih takut dengan ujian kesenangan berbanding kesusahan, kerana kesenangan itu mengasyikkan sedangkan kesusahan itu lebih dekat dengan keinsafan. Dalam kemudahan dan kesenangan yang kita perolehi sekarang akan menjadi istidraj pada yang lalai.

Ayuh sahabat2! kita teruskan perjuangan, eratkan ukhuwah, garapkan kefahaman ayuh kita melangkah menuju jaya!

Selamat kembali.