06 November 2007

Harga naik sikit je... tak banyak... kata merekaKita lihat di bawah Undang-undang Ahli Parlimen (Saraan) pindaan 2005, kita akan melihat berapa sebenarnya yang diperolehi oleh Pak Lah.

Gaji untuk Perdana Menteri, Menteri, MP adalah seperti berikut,
Perdana Menteri - RM22,826.65 sebulan
Timbalan Perdana Menteri - RM18,168.15 sebulan
Menteri-menteri Kabinet - RM14,907.20 sebulan.
Timbalan Menteri-menteri Kabinet - RM10,847.65 sebulan
Setiausaha Parlimen - RM7,187.40
Ahli Dewan Negara - RM6,508.59
Ahli Dewan Rakyat (ni kira MP lah) - RM4,112.79

So, contohnya macam Pak Lah… dia adalah Perdana Menteri dan juga Menteri Kewangan dan Menteri Keselamatan Dalam Negeri dan juga dia adalah MP, so monthly income dia ialah= RM22,826.65 + (RM14,907.20 x 2) + RM4,112.79= RM56,753.84.

Maka itu sebab mengapa menteri-menteri termasuk Pak Lah tidak hairan dengan sebarang kenaikan harga barang, minyak atau tol, tetapi amat disengsarai oleh rakyat marhaen.

Mahasiswa terjejas dengan kenaikan harga barang.


Akhir- akhir ini nampaknya isu kenaikan harga barang menjadi seolah- olah isu sampingan dalam masyarakat kita. Mungkin tiada peranan golongan penghangat suasana/ pembangkit kesedaran yang menyimbah kelenaan masyarakat dengan mimpi bulan ECER jatuh ke riba. Atau mungkin golongan kita sudah melepasi taraf kemiskinan sehingga tak terasa kesan kenaikan kos sara hidup ini. Ya, ramai daripada kita sudah mewah. Barang nak barang dapat, barang hendak barang buleh. Tapi selain dari kita, sedarlah amat ramai lagi warga negara yang hidup kais pagi makan tengahari, kais petang makan malam. Mereka ini tak pernah mendapat tempias kemewahan mahupun kelebihan daripada kenaikan gaji dan sebagainya. namun, mereka lah orang pertama yang terkesan dengan kenaikan harga barang. Cuma kadang- kadang adalah sedikit bantuan penyedap hati dalam seratus dua kecuali masa dekat- dekat nak pilihanraya mewah la sikit.


Kenaikan harga barang keperluan ini dilihat akibat daripada tiadanya inisiatif kerajaan (yang kurang sensitif dengan kehidupan orang- orang miskin walhasil celik- celik lahir dalam limpahan kemewahan) dalam memecahkan monopoli perniagaan oleh suatu kaum. Hasilnya kerajaan terpaksa berdepan dengan dua dilema. Bila sekat harga daripada naik, pemonopoli tak berhati perut mula menghadkan pengeluaran barangan. Rakyat yang semuanya manusia yang makan nasi ini akan mempersoalkan mana keperluan mereka. Tapi jika dibiarkan, harga barangan naik ikut sedap depa je.


Puak- puak yang jadi YB takpela gaji depa tak habis nak makan. yang jadi mangsa rakyat marhein yang daif di bawah ini. termasuklah mahasiswa macam kita.