06 November 2007

Mahasiswa terjejas dengan kenaikan harga barang.


Akhir- akhir ini nampaknya isu kenaikan harga barang menjadi seolah- olah isu sampingan dalam masyarakat kita. Mungkin tiada peranan golongan penghangat suasana/ pembangkit kesedaran yang menyimbah kelenaan masyarakat dengan mimpi bulan ECER jatuh ke riba. Atau mungkin golongan kita sudah melepasi taraf kemiskinan sehingga tak terasa kesan kenaikan kos sara hidup ini. Ya, ramai daripada kita sudah mewah. Barang nak barang dapat, barang hendak barang buleh. Tapi selain dari kita, sedarlah amat ramai lagi warga negara yang hidup kais pagi makan tengahari, kais petang makan malam. Mereka ini tak pernah mendapat tempias kemewahan mahupun kelebihan daripada kenaikan gaji dan sebagainya. namun, mereka lah orang pertama yang terkesan dengan kenaikan harga barang. Cuma kadang- kadang adalah sedikit bantuan penyedap hati dalam seratus dua kecuali masa dekat- dekat nak pilihanraya mewah la sikit.


Kenaikan harga barang keperluan ini dilihat akibat daripada tiadanya inisiatif kerajaan (yang kurang sensitif dengan kehidupan orang- orang miskin walhasil celik- celik lahir dalam limpahan kemewahan) dalam memecahkan monopoli perniagaan oleh suatu kaum. Hasilnya kerajaan terpaksa berdepan dengan dua dilema. Bila sekat harga daripada naik, pemonopoli tak berhati perut mula menghadkan pengeluaran barangan. Rakyat yang semuanya manusia yang makan nasi ini akan mempersoalkan mana keperluan mereka. Tapi jika dibiarkan, harga barangan naik ikut sedap depa je.


Puak- puak yang jadi YB takpela gaji depa tak habis nak makan. yang jadi mangsa rakyat marhein yang daif di bawah ini. termasuklah mahasiswa macam kita.

No comments: