21 February 2008

20 February 2008

Belasungkawa..

Al-Fatihah...
Takziah buat Atulasca sekeluarga..

Konsep Kepimpinan dalam Islam

Menurut Islam, kepimpinan atau imamah wajib dibentuk bagi melaksanakan dua tanggungjawab yang besar iaitu untuk memelihara agama dan menguruskan siasah dunia.

Memelihara agama bermaksud menjaga, mengembang, mempertahan dan melaksanakan syariat agama dalam semua bidang hidup sama ada yang mengenai peribadi, keluarga, masyarakat an negara bahkan dunia seluruhnya.

Sementara menguruskan siasah dunia bererti mengendalikan urusan pentadbiran, pemerintahan dan pembangunan yang melibatkan soal-soal kehidupan, pembangunan material, kemajuan dan peradaban berasaskan kepada nilai-nilai agama dan prinsip-prinsip syariat.
Dipetik dari tulisan Al-Marhum Ustaz Fadhil Mohd Nor

19 February 2008

Ya Allah, cukuplah hanya Kau jadi pembela ku

Diantara kretaria sampingan yang perlu kita pertimbangkan dalam membuat pilihan semasa mengundi atau mana-mana pemilihan untuk melantik pemimpin adalah faktor umur. Hal ini kerana, menurut Ibnu Kathir ; usia 40 tahun merupakan usia pengukuhan pendirian, panjang akal, mudah faham dan menghasilkan idea bernas apabila berhujah. Walaubagaimanapun letaklah faktor agama dan fikrah di tempat paling atas..
Selamat Mengundi kepada seluruh rakyat Malaysia yang layak...