04 June 2008

-: Teh O Beng RM 5:-


Petrol naik 78 sen kepada RM2.70 seliter, diesel naik RM1 kepada RM2.50 seliter berkuat kuasa tengah malam ini

04/06/2008 6:02pm


Putrajaya 4 Jun - Harga petrol dinaikkan RM0.78 seliter kepada RM2.70 seliter berkuat kuasa mulai esok.
Ia merupakan kenaikan harga hampir 40 peratus daripada harga RM1.92 seliter sekarang.
Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan pada sidang akhbar di sini hari ini.
Harga diesel turut dinaikkan sebanyak RM1 kepada RM2.50 seliter daripada RM1.58 sekarang.
Bagaimanapun, untuk mengurangkan beban rakyat, Abdullah berkata, kerajaan akan memperkenalkan rebat tunai bahan api dibayar kepada pemilik kenderaan persendirian sebagai satu bentuk subsidi minyak.
Perdana Menteri juga mengumumkan tarif elektrik Tenaga Nasional Berhad (TNB) yang ditentukan secara progresif berdasarkan kegunaan.
- Utusan.

_____________________________________________

Qard jr:

Sejahtera, Aman, Makmur

-Terima Kasih Pak Lah dan Semua Pengundi BN.

My Beloved Abi wa Ummi...

Abi,
UMNO namamu bukan penghalang,
Menabur jasa di bumi gersang,
Walau jasadmu di Sungai Udang,
Namun kasihmu senantiasa bertandang,
Membelai jiwaku menginsafi kekurangan,
Menggilap potensi menuju kemenangan,
Jadi PM cita2ku ku khabarkan
Anehnya, kau tak pernah melupakan,
Sesekali ku bertandang, kau mengingatkan,
Agar terbina semangat yang hilang,
Hanya satu yang kau harapkan,
Juga tak lupa ku mendoakan,
Mengharap Melaka disinari bulan.
*
Ummi,
Masih menjalar dalam kenangan,
Gusarmu tak pernah menghapus tenang,
Di wajahmu, nur yang gemilang,
Ibu, guru, isteri jua pejuang,
Kau pedoman jua tauladan,
Kembara ilmu mu tanpa sempadan,
Jiwamu lembut dalam ketegasan,
Meruntun jiwa kembali bertuhan.
*
Terima kasih Abi,
Terima Kasih Ummi.

Atau Sekadar Retorik?

Petikan akhbar..
______________________________________

KUALA LUMPUR, 4 Jun - Kementerian Pengajian Tinggi menolak kemungkinan bahawa keputusan pilihan raya umum ke-12 lalu, yang menunjukkan BN kehilangan sokongan daripada pengundi muda terutamanya golongan profesional dan para graduan adalah disebabkan perasaan tidak puas hati mereka yang telah lama terpendam terhadap sekatan melalui pelaksanaan Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku) dan pendekatan pentadbiran akta ini sejak zaman pengajian mereka di kampus.

+
Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Dato' Dr Hou Kok Chung ketika menjawab soalan tambahan yang dikemukakan oleh Senator Heng Seai Kei (BN-Perak) ianya hanyalah salah satu daripada analisa yang dibuat pelbagai pihak terhadap prestasi BN dalam pilihan raya umum lalu.
"Adalah kurang tepat untuk menyatakan Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku) menjadi penyebab prestasi kurang baik BN," katanya pada sesi soal jawab lisan sidang Dewan Negara semalam.

+
Beliau mendakwa Auku tidak menghalang pelajar untuk bergiat dalam kegiatan kostruktif dan menyertai mana-mana pertubuhan dalam negara dengan syarat ianya bukan pertubuhan haram dan tidak menyalahi peraturan.

+
Terdahulu, Hou menjelaskan bahawa KPT telah melantik Jawatankuasa Mengkaji dan menyemak Auku bagi tujuan semakan dan pindaan seperti mana yang diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak sebelum ini.

+
Menurut soalan yang dikemukakan Datin Paduka Dato' Nor Hayati Tan Sri Dato' Seri Onn, penambahbaikan Auku terutamanya pada seksyen 15 dan 17 yang dikatakan mengongkong kebebasan para pelajar untuk aktif dalam politik kampus mungkin boleh membolehkan mahasiswa dapat berkomunikasi dengan kerajaan secara berhemah dan proaktif.

_______________________________________

Qard jr:

TNC kerbau tenggala jangan nak terhegeh2 dan mengada2 lagi.. hidung tak mancung pipi tersorong2.

Extended Abstract

Sedimentation Study at Setiu Wetland by using GIS Technology (AV SWAT): Emphasis on Suspended Sediment Concentration (SSC)
*
------------------------------------Qard jr---------------------------------
*
This study was done in order to identify total of sediment load at Setiu Wetland by using AVSWAT model. AVSWAT is very appropriate to simulate the sediment yield monthly. It was built to overcome the problem of long term simulation and prediction of quantity and sources point of sediment yield into catchments area based on land cover and soil type. Furthermore, the aim of the study also to get the correlation value between SSC and sediment load data for SSC prediction by using AVSWAT in the future without come to the field. 8 years data has been used in the AVSWAT analysis from 2000 to 2007 to ensure the preciseness of the result. To improve the accuracy, AVSWAT out put data have been compared with SSC and current velocity data which got manually at Sungai Setiu. Filtration technique have been use to measure the suspended sediment concentration. To remove the organic matter the sample was burned in furnace at temperature 550oC The study shows the total sediment load at Setiu Wetland was decrease by the year together with the declining of total precipitation. Total of sediment load at 2007 is 10739490 metric tonne. 2563149 metric tonne less comparing with year 2006. Correlation between sediment load and SSC based on month is 0.8462. While, the correlation between SWAT simulation of flow out and current velocity by current meter is 0.8177. Both of comparison shows the correlation is very significant. There are 4 main factors that’s play important role to determine the total of sediment load in water. Firstly, total of precipitation which related with current velocity and surface run off. The stronger current contains more energy to transport of sediment. Beside that, the variation of land use or land cover support different quantity of sediment into sub-basin. The study shows, sub basin which was engaged with urbanization, farming and deforestration/forestration contribute more sediment rather than covered area or evergreen forest. Whereas soil characteristic which have more sand in ratio support less of sediment comparing with silt and clay.

02 June 2008

Blog, result dan aku...


Assalamualaikum w.b.t.

Sahabat2 pengunjung yang qard jr hormati sekalian..
______________________________________________

Hari ni blog ni menerima kunjungan yang ke- 4000. Sekalung penghargaan dan doa semoga ukhuwah kita di alam maya ini bukanlah bersifat maya semata2 tetapi menjelma dalam realiti. Sesungguhnya rahmat di sebalik kewujudan blog di persada dunia globalisasi tidak lagi boleh dinafikan dan disangkal lagi. Dengannya kita dapat mengekalkan hubungan kemesraan, ambil tahu dan yang paling penting dapat menyebar suburkan ilmu Allah.
=( )=
Hari ini juga keputusan exam semester juga dah menjengah.. Alhamdulillah berkat doa sahabat2 qard jr dapat mengekalkan prestasi akademik buat kesekian kalinya. Syukran jazilan. Kepada para pensyarah yang tak kenal erti jenuh dan jemu, kepada Cik dan Bah yang tak putus mendoakan, kepada sahabat2 bloggers yang tersayang... Terima Kasih buat kalian..
=( )=
Hari ini qard jr masih lagi bertumas kat lab remote sensing menyiapkan kerja2 akhir untuk FYP. Dah macam budak master rasanya... Pukul 4 pagi baru keluar lab.. solat dan tidur kejap buat ubat...begitulah rutin harian seminggu dua nih..Doakan qard jr..
Syukran.

01 June 2008

Jemputan kenduri kahwin...

Assalamualaikum w.b.t.
Sidang pembaca yang dihormati sekalian..
Musim cuti sekolah telahpun bermula.. maka ramailah yang ambik peluang untuk melangsungkan perkahwinan dan mengadakan kenduri kesyukuran sempena perkahwinan masing2.. Semalam saje hampir 3 tempat Qard jr di jemput hadir makan gulai.. tak terdaya nak penuhi semua jemputan.. maaf sangat2.
=( )=
Sebut pasa perkahwinan,Qard jr melihat ada sedikit perkembangan yang baik.. dari sudut upacaranya, kostumnya dan juga yang penting hidangannya.
=( )=
Qard jr bukanlah minat sangat nak pegi tempat2 walimah ni.. teringat pesan Imam As-Syafie kpd remaja2.. “ Elakkanlah menghadiri majlis2 perkahwinan, lazimkanlah dirimu dengan menziarahi perkuburan”.. semua ni sebab nak jaga pandangan dan shahwat.
=( )=
Daripada segi upacara, majlis walimah sekarang dah sedikit berbeza daripada dulu.. nampaknya lebih Islamik. Mungkin kerana generasi ibu bapa sekarang sudah cukup educated. Memahami apa yang perlu dan apa yang kurang perlu. Qard jr masih ingat semasa menghadiri jemputan kahwin seorang saudara kat Thailand, kat sana kalu keturunan NIK kahwin kena iring dengan Tembakan Senjata ke udara dari pihak rombongan lelaki, pihak perempuan juga akan membalas tembakan tersebut..(kat selatan Thai, senjata api boleh dimiliki).. ngeri bukan?
=( )=
Satu lagi, kalu tak pasang lagu Hindustan tak sah.. Memanglah sebelah pagi diorang pasang orang mengaji.. tapi bila dah petang.. masyaAllah.. macam2 lagu dah keluar..dah la speaker digantung atas pokok kelapa.. satu kampung boleh dengar muzik free. Dari konsep asasnya memanglah kenduri kahwin ni untuk menghebahkan perkahwinan, tetapi dari sudut perlaksanaan mungkin pada sestengah orang, agak kurang sesuai.. tapi Alhamdulillah sekarang kita lihat kenduri kahwin dah jadi kenduri doa selamat dan kenduri kesyukuran..Cuma budaya bayar ‘ngele’ yang masih diamalkan di sesetengah tempat pada saya x payah lah diteruskan lagi..
=( )=
Kalu kita lihat dari sudut persalinan pengantin, suatu yang kita dapat banggakan adalah pereka2 fesyen ni dah mula celik hati.. rupanya lawa jugak kalu tutup aurat.. malah pada saya lebih manis dan Syarie.. Cuma masih ada kekurangan yang perlu kita sama2 baiki.. pakaian yang membentuk tubuh dan sebagainya… papepun suatu perkembangan yang baik.. mungkin di sebabkan anak2 yang dah ada kesedaran beragama dalam masyarakat kita..Alhamdulillah.
=( )=
Budaya makan buffet semakin menjadi pilihan di majlis2 perkahwinan sekarang.. tak perlu guna ramai tenaga kerja.. lagipun sebagai tetamu Qard jr lebih suka begitu kerana ada peluang untuk amik lauk lebih…terutama ayam masak pedas.. feverite tuh…
_________________________________
Qard jr:
Mungkin benarlah kot Islam bangkit di sebelah Timur… kalu tengok pada perkembangan..