24 April 2010

PENDAPAT SAYA UNTUK SEBUAH KEPRIHATINAN (II)


Assalamualaikum..

Alhamdulillah makin lama makin ramai masyarakat sudah buka mata dan mula menerima konsep perniagaan berbilang tingkat (MLM). Bukan mudah kita nak meyakinkan masyarakat bahawa konsep perniagaan seperti ini bukanlah suatu yang asing. Namun, oleh kerana sudah lama kita terdedah dengan kaedah pemasaran secara konvensional maka agak sukar untuk kita perkenalkan suatu konsep pemasaran yang baru.

Persepsi masyarakat yang seringkali ditipu oleh beberapa sindiket penipuan juga menjadi cabaran kepada para usahawan MLM. Sesetengah masyarakat nampaknya sudah fobia dan keliru dengan kesahihan MLM. Ini semua kerana terdapat sindiket penipuan yang menggunakan nama MLM sebagai topeng penipuan mereka.

Hakikatnya, manusia akan memusuhi apa yang mereka tidak kenal. Jadi normallah apabila ada orang tidak dapat menerima konsep MLM ini kerana ia masih baru dan banyak dikelabui oleh persepsi2 negatif orang2 yang kecewa.

Namun, MLM tetaplah MLM, ia suci dan halal selagi mana tidak dicemari oleh unsur2 yang haram. Atas dasar itulah Ustaz Zaharudin juga menubuhkan suatu perniagaan berkonsepkan MLM. Beliau mahu, apa yang beliau ucapkan, komen, mengenai MLM dipraktikkan secara reality. Jadi orang boleh lihat dan menilai MLM macamanakah yang dibolehkan dalam Islam.

Ok, perkara pertama dah setel. Iaitu, Asal hukum MLM adalah harus. Sebagaimana harusnya SLM (Single Level Marketing).

Kembali pada persoalan tadi, Setahu saya dalam 4life tiada panel syariah yang tertentu. Namun, setakat hari ini sistem yang diguna pakai untuk pembayaran bonus iaitu sistem Leveraging Compress adalah sangat adil dan tiada fatwa yang pernah mengharamkannya.

Selaku pakar muamalat Islam juga, saya tidak pernah membaca sebarang komen negative daripada Ustaz Zaharudin atau mana2 pakar mengenai Syarikat 4life Research yang mana mustahil Ustaz tak pernah mengkaji tentang syarikat ini memandangkan beliau juga seorang pengamal MLM.

Saya juga tidak pernah mendengar para pengedar memberi komplen mengenai sistem pembayaran bonus dalam 4life Research melainkan komplen yang positif. Namun, saya mengalu- alukan sesiapa yang ingin mengetahui lebih lanjut tentang sistem ini bolehlah melayari website seperti; http://www.professionalnetworkers.com/ dalam tajuk science behind plan.

Saya secara tegas menyatakan, adalah tidak adil dan berniat jahat untuk menuduh secara melulu mana2 perniagaan sebagai HARAM sebelum dikaji dan difahami dengan teliti.

Soalan kedua pula mengenai harga. Harga adalah suatu yang bersifat subjektif. Ia tidak statik. Sebagai contoh, sebagai peminat batu permata, Batu Zamrud adalah batu yang dikelaskan sebagai bernilai tinggi sehingga mencecah jutaan ringgit. Sebagai peminat permata zamrud, saya tak kata ia terlalu mahal dan tak munasabah sebab saya bandingkan dengan kualitinya yang hebat itu.

Bagaimana anda mahu mengatakan kereta BMW itu terlalu mahal berbanding kereta kancil. Harga ini menindas? Sesiapa yang mahu membeli BMW silakan, yang tak mampu sila jalan kaki! Transfer Factor adalah makanan tambahan, Syarikat 4life Research tidak pernah mewajibkan mana2 individu untuk mengambilnya. Dan ia bukan pula makanan asasi manusia. Kalau anda mampu anda beli, kalau anda tak mampu anda buat bisnes 4life supaya anda jadi mampu. Untuk pengetahuan anda saya dan ibu dapat makan Transfer Factor secara percuma setiap bulan. Apa yang mahalnya?

Untuk pengetahuan anda, Transfer Factor bukanlah barang sembarangan yang boleh nak dibandingkan dengan harga sebungkus tepung gandum.. Clumsy! Anda harus tahu, untuk menghasilkan transfer factor yang mendapat tempat pertama dalam rangking makanan kesihatan dunia, ia mengambil masa lebih 50 tahun kajian yang menelan belanja lebih 40 juta USD. Pada anda berapa sepatutnya harga yang sesuai dengan produk sebegini?

Anda boleh katakan spirulina syarikat A lebih mahal berbanding syarikat B. Tetapi anda harus tahu, di dalam dunia ini hanya Syarikat 4life Research yang mengeluarkan Transfer Factor. Jadi anda kata ia mahal, anda bandingkan dengan syarikat mana?

Hakikatnya barangan akan menjadi lebih murah bila ia didagangkan menggunakan sistem MLM. Murah tak beerti harga rendah, tetapi ia berpatutan dengan apa yang kita bayar. Produk2 tidak berkualiti biasanya tidak akan didagangkan dalam MLM. Kerana MLM memerlukan belian ulangan (repeat sale) untuk terus hidup. Malah di dalam MLM terdapat bayaran balik dalam bentuk bonus atas pembelian yang dibuat. Ia berbaloi bukan?.

Selamat mengkaji. Seorang qadhi pun akan mengkaji terlebih dahulu sebelum menghukum, apakan pula seorang daei seperti kita…

Pandangan diatas sebagai memberi pendapat kepada soalan berikut;

1)dlm 4life ni ada x org islam yg btul2 pakar tentang kewangan Islam. tolong ana nak kupas/ setelkan persoalan ni deh.

2)dan dgn harga yg terlalu tinggi, mcm menindas (menyusahkan) org je,padahal harga sebenar xde la semahal tu. tapi sebab produk MLM dia selalu mahal.

No comments: