20 November 2007

Mulakan dengan diri kita...

Kempen 1 keluarga 1 Hafiz/Hafizah telah berjaya dibuat di Pakistan dan di negara Arab yang lain, tapi kat Malaysia belum lagi menjadi satu matlamat.

Mungkin bermain di benak fikiran kita, jika anak-anak dihantar sekolah Tahfiz lepas habis nak jadi apa? Jadi imam? Jadi Ustaz? Gaji sket tak mainlah…Kerjaya kita sekarang dan anak-anak kita kebanyakannya dipengaruhi oleh keadaan negara kita. Waktu saya di sekolah menengah dulu, guru-guru sentiasa memberi dorongan untuk mengambil bidang sains/kejuruteraan, medic dan sebagainya…Menurut mereka gaji tinggi….

Mungkin sedikit-sebanyak mempengaruhi kerjaya sekarang..Namun hafaz al-Quran mesti menjadi satu kewajipan kepada kita semua. Jika kita tidak mampu untuk melaksanakannya, cubalah anak-anak kita pula. Mudah-mudahan mereka dapat memberi syafaat kita di akhirat kelak. Sama-sama semarakkan kempen ini!

1 comment:

Ainul Mardhiah said...

Salam 'Alaik...

Ana cukup bersetuju dengan pandangan jika kempen 1 keluarga 1 hafiz/hafizah dilaksanakan dengan jayanya di Malaysia ni.. Bukan hanya setakat pelancaran kempen, bahkan diimplementasikan di kalangan kita yang menyedari akan kepentingan mewujudkan "Quranic Generation" ini... Ayuh...Bersiap lah dari sekarang.. JIKA BUKAN SEKARANG, BILA LAGI... JIKA BUKAN KITA, SIAPA LAGI...JIKA BUKAN DI SINI, DI MANA LAGI..