06 July 2008

Berhati- hati bila menulis..

Assalamualaikum w.b.t.

Qard jr sedang menyiapkan draf untuk posting berkala dalam berkongsi kefahaman berkenaan Risalah Taalim, Imam Hasan Al- Banna. Namun, Qard jr melihat budaya menfitnah dan menyebarkan fitnah adalah lebih utama dan perlu diberi perhatian.

Rasulullah mendefinisikan fitnah sebagai,

“...Jika kamu berkata mengenai perkara yang benar-benar berlaku pada dirinya bererti kamu mengumpatnya, jika perkara yang tidak berlaku pada dirinya bererti kamu memfitnahnya.” (Hadis riwayat Abu Hurairah)

Oleh itu, dapatlah kita faham bahawa fitnah adalah suatu perbuatan mereka- reka cerita dengan tujuan mengaibkan serta menjatuhkan maruah dan kehormatan seseorang. Fitnah tercatat sebagai dosa besar yang wajib diperangi. Lazimnya fitnah tidak akan tersebar dan berkembang biak, melainkan ada yang menyebarkannya. Ingatlah setiap orang yang menerima fitnah dari mulut kita maka kita menerima sahamnya. Nauzubillah.

Sabda Rasulullah s.a.w.:
Dari Abu Hurairah r.a katanya, sabda Rasulullah s.a.w : Barangsiapa yang mengajak kepada petunjuk maka baginya dari pahala sama seperti pahala orang yang mengikutinya tanpa mengurangkan dari pahala orang yang mengikutinya sedikit pun, barangsiapa yang mengajak kepada kejahatan maka keatasnya dosa sama seperti orang yang mengikutinya tanpa mengurangkan sedikit pun dosa orang yang mengikutinya.

Pengharaman fitnah merupakan bukti kebijaksanaan Allah dalam mewujudkan suasana harmoni dan tenteram dikalangan makhluknya khususnya manusia. Sebab itulah kita sewajibnya takutkan ancaman kemurkaan Allah setiap kali dihidangkan dengan hidangan fitnah yang menjijikkan ini.

Namun ada sahabat yang mengatakan, mentang2lah kes tuduhan di buat ke atas pembangkang, maka timbullah soal fitnah. Kalau kepada kerajaan, ia disebut pendedahan dan seumpamanya.

Sahabat yang dihormati sekalian,
Hukum syara’ terpikul keatas setiap mukallaf yang mengakui ketuhanan Allah dan keagungan syariatNya. Tak kira lah siapa dia, latar belakang partinya, pangkat darjatnya atau harta bendanya.. Bila mengfitnah maka berdosalah dia. Lebih2 lagi menfitnah orang mukmin atau mukminat yang baik.

Allah Jalla Jalaluh berfirman :

إِنَّ الَّذِينَ فَتَنُوا الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ ثُمَّ لَمْ يَتُوبُوا فَلَهُمْ عَذَابُ جَهَنَّمَ وَلَهُمْ عَذَابُ الْحَرِيقِ
“Sesungguhnya orang-orang yang mendatangkan fitnah kepada orang-orang yang mu'min laki-laki dan perempuan kemudian mereka tidak bertaubat, maka bagi mereka azab Jahannam dan bagi mereka azab (neraka) yang membakar”. (QS. Al-Buruj : 10).

Sabda Rasulullah SAW bermaksud: “Tidak masuk syurga orang yang suka menyebarkan fitnah.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).

Oleh itu, sebelum kita menerima sesuatu berita atau perkhabaran hendaklah di ambil langkah2 berikut:

1. Menyelidiki siapa yang membawa berita tersebut, adakah dia seorang yang thiqah (boleh diharap) atau seorang yang fasik (hilang wibawa). Penentuan thiqah atau fasik ini berdasarkan rekod perbuatannya yang lalu. Adakah dia seorang yang rasuah? (walaupun dilantik semula menjadi menteri atau x), Pembunuh (sama ada dengan pistol, bom C4 dan lain2), Seorang penzina? (sama ada dengan budak sekolah, wanita monggolia dan sebagainya), pecah amanah? (apatah lagi wang pprt), penipu? (dalam mengumumkan tarikh pilihanraya dan sebagainya..), peraba? (Ahli parlimen yang tak tahu malu..) dan sebagainya. Namun, jika dia telah bertaubat kepada Allah daripada dosa- dosanya maka bolehlah dipertimbangkan kata2nya dengan berhati2.

2. Selidiklah berita tersebut dengan adil dengan niat yang baik. Seperti untuk mencegahnya, berwaspada dengannya atau sebagainya.

Ia sesuai dengan Firman Allah bermaksud:

“Wahai orang yang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara tidak diingini, dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)

Moga kita terselamat daripada bahana fitnah dunia dewasa ini. Wallahua’lam.

No comments: