29 April 2008

Bila persatuan Islam dimusuhi..

Assalamualaikum w.b.t.
*
Firman Allah: " Berpegang teguhlah kamu pada tali Allah (Islam) dan jangan kamu berpecah belah"
*
1. Persatuan Pelajar Islam sebagai simbol perpaduan
Saudara,
Walau di mana pun kita berada Islam yang kita imani menyuruh kita hidup bersatu padu. Bersatu padu atas dasar ukhuwah Islamiyyah yang meletakkan aqidah sebagai terasnya. Jadi, bagi komuniti universiti, bagaimana kita menzahirkan perpaduan dikalangan mahasiswa2 muslim? jika tidak bersama persatuan2 Islam. Di sana wujudnya ukhwah sejati yang membuahkan kasih sayang. Kasih sayang yang melahirkan keprihatinan.
___________________________________________________
2. Persatuan Islam sebagai pusat pendidikan
Saudara,
Islam memiliki suatu sifat yang unggul iaitu syumuliyah (lengkap dan sempurnaan). Kesempurnaan ini tidak akan diperolehi melainkan melalui pendidikan. Persatuan2 Islam memandang berat soal keilmuan ahlinya dan ummat seluruhnya. Pendidikan yang berkesan dibantu oleh suasana yang kondusif, yang jauh dari unsur2 yang merosakkan insaniyah manusia.
___________________________________________________
3. Persatuan Islam sebagai kumpulan amar maaruf nahi mungkar
Saudara,
Keprihatinan terhasil dari kasih sayang yang ikhlas. Kasih sayang sehingga ingin melihat saudaranya merasai kebahagian, kasih sayang sehingga menderita melihat sahabat nya menderita. Bahagia dunia dan akhirat, menderita dunia dan akhirat. Maka atas dasar inilah, wujudnya Amar Maaruf Nahi Mungkar". Inilah sifat2 khaira ummah (umat terbaik) acuan Al-Quran.
___________________________________________________
4. Persatuan Islam sebagai memenuhi tuntutan kewajipan berpersatuan
Saudara,
Ingatlah pesan Saidina Umar ketika membuka kota Baitul Maqdis, "Kita adalah suatu kaum yang dimuliakan Allah dengan Islam. Jika kita mengkesampingkan Islam, maka kita akan dihina dan hilang keizzahan diri". Kekuatan Islam ini terzahir dengan kesatuan ummatnya yang giat merencana dan bertindak membelaNya. Sebab itulah berpersatuan adalah wajib. Ketiadaan persatuan Islam bermakna tergantungnya satu kewajipan yang tak tertunai.
*
Sabda Rasulullah s.a.w.: " Beriltizamlah kamu dengan persatuan Islam dan pimpinan mereka"
___________________________________________________
Saudara,
Seruan bersatu atas dasar Islam amatlah berbeza dengan seruan2 yang lain. Kita lihat seruan berdasarkan kebangsaan mencetuskan taksubkan bangsa dan dengkikan kaum lain. Saudara, kesatuan Islam mengajar kita mencintai sesama Islam dengan bersungguh2 dan menyebarkan rahmat dan kasih sayang Islam keseluruh Alam.
___________________________________________________
Saudara,
Lihatlah apa yang sedang berlaku di sekeliling kita, nah! inilah hasil tangan2 manusia jahat, boneka kuffar yang dengkikan Islam terus mekar di bumi Allah ini. Hak kita untuk bersatu dibawah bumbung hidayah Islam dinafikan. Dibiarkan mahasiswa-mahasiswi kita terkontang- kanting memudahkan musuh2 menyambar.
___________________________________________________
Oleh itu saudara2ku,
Perjuangan kita menubuhkan persatuan Islam adalah ibadah, perjuangan kita memperkasakannya adalah ibadah, perjuangan kita mempertahankannya adalah ibadah!

No comments: