09 November 2009

Mak Ayah Bergaduh, Abang2 buat kalut...

Sudah sunnatullah, perjalanan hidup ini penuh ujian. Kerana dengan ujian inilah dapat dinilai harga sebenar seorang insan.

Akhir2 ini kita dikejutkan dengan gejolak deras yang sedang melanda bahtera perjuangan kita. Pimpinan dan ahli sedang diuji Tuhan.

Kali ini Qard jr nak menyentuh sikap abang2 sulung yang faham dan berdepan secara terus dengan gejolak diantara ayah dan ibu jemaah besar kita. Apa yang Qard jr maksudkan adalah pimpinan peringkat bawah yang mencuri2 dengar apa yang berlaku diantara ayah dan ibu.

Apa sikap kita terhadap adik2 yang masih belum mengerti? kadang2 mereka mendengar dentuman lesung dan kuali yang dibaling ibu pada ayah. Tapi mereka tak faham, kenapa lesung itu dibaling.. apa salah lesung..

Ketika adik2 sedang kebingungan terperuk ketakutan di ceruk dinding, datang sang abang sulung yang bahlul. Lalu bersyarahlah dia. Adik2 tahu tak, ayah pukul ibu tadi.. guna lesung..jahat kan ayah..

Sebelah petang kaklong pula berbisik pada adik.. ayah tak salah, ibu yang curang.. masa ayah takde ibu selalu kuar rumah..

Adik pening...

Jangan jadi abang2 dan kakak yang macam tu dalam jemaah kita....

Kan lebih elok kalau begini..
"Adik, mari dekat abang. Mak dengan ayah tak apa2.. mereka sedang menyelesaikan masalah mereka. Yang penting, mari kita teruskan kerja2 kita. Bina keluarga yang baik. Kita doakan mak dan ayah kita dapat selesaikan masalah mereka dengan baik ye. Kita doakan agar mereka saling menyayangi" Jom ikut abang pegi main kat luar.

Sebagai abang yang bertanggung jawab, nasihatilah ayah. Dekatilah ibu, bantulah mereka mencari jalan keluar. If tak mampu menegur ayah dan ibu, kita masih mampu menjaga emosi adik2!

Qard jr...

2 comments:

nadiah said...

sgt suke dgn artikel zul yg terbaru...nice!

pensil patah said...

kesimpulanny..cuma perlu faham tanggungjawab,mcm yg nadiah cakap..nice ^^