01 November 2008

Qaradhawi Tokoh terbilang.

Laporan Harakah dalam ruangan dakwah menyebut tentang resolusi yang diputuskan oleh Badan Eksekutif dan Sekretariat Persatuan Ulama’ Muslimin Sedunia menghuraikan segala kemelut mengenai pernyataan Syeikh Prof Dr. Yusuf al-Qaradhawi mengenai syiah yang mencetus polemik yang kontroversi lantas diambil peluang oleh musuh2 dalam menjatuhkan dan mengaibkan beliau.
Antara ketetapan yang telah dibuat adalah:
Pertama:
Menegaskan kembali tentang kesepaduan dan kesatuan umat Islam dalam berbagai mazhab mereka. Kesepakatan tentang rujukan tertinggi ialah al-Quran. Bahawa kandungan al-Quran itu tertera seluruhnya dalam Mashaf.
Kedua:
Menegaskan kembali kesepakatan ulamak Sunni dan Syiah dalam hal2 yang berikut;
a) Wajibnya menghormati sahabat Nabi s.a.w., isteri baginda sebagai berstatus ibu bagi mukminin, keluarga baginda serta mengharamkan tindakan menceroboh dan mencemarkan nama baik mereka.
b) Menamatkan segala usha terancang dan tersusun, sokongan moral dan kewangan untuk menyebarkan sesuatu mazhab yang tidak tersebar luas di sesebuah negara dan perlunya sikap saling menghormati antara pengikut mazhab berkenaan.
c) Ketegasan haramnya tindakan menumpahkan darah orang Islam satu sama lain atas sebab perbezaan mazhab atau aliran.
d) Wajibnya menghormati hak aliran mazhab minority untuk mengamalkan ajaran mazhab mereka masing2 dalam ibadah, kaedah penghakiman, fatwa dan sebagainya.
Ketiga:
Menyelar keras tindakan sesetengah pihak mencemarkan nama baik tokoh tersohor dunia Islam; yang berbahagia Syeikh Dr Yusuf al-Qaradhawi; melalui usaha mengelirukan sejarah hidup dan mencemuhkan sumbangan beliau, darjat keilmuan dan perjuangan beliau yang berterusan membela isu2 penting Islam, kesatuan umat, berdepan dengan cabaran dalam dan luaran, menyokong perjuangan pembebasan Palestin, Lubnan, Iraq, Afghanistan dan sebagainya.
Keempat:
Mendesak Republik Islam Iran agar memikul tanggungjawab syaria’ahnya untuk menumpaskan usaha menyalakan api sengketa permusuhan antara mazhab dan mencegah fitnah tersebut.

p/s: Senjata ampuh musuh2 Islam dari dulu sampai sekarang adalah membuang rasa hormat dan thiqah ummat kepada pimpinan atau ulamak Islam dengan mengambil peluang mengeksploitasi secara tak bertanggungjawab isu2 sensitif serta memainkan sentimen kepuakan atau perkauman. Oleh itu, kita perlu berhati2 dalam menangani isu ini. Letakkan kepercayaan yang tinggi kepada ulamak dan kepimpinan Islam selagi tidak jelas mereka menyeleweng dari ajaran Islam dalam keadaan kita senang atau susah, aman atau dharurat, bersemangat atau lesu. Kerana itulah kunci kesepaduan dan izzah umat Islam.
<<>>

No comments: