24 November 2008

Lets Cook

gambar: Penulis bersama ikannya



Kerapu Masam Manis


Bahan-Bahan:
1 ekor ikan kerapu sederhana saiz (bukan macam dalam gambar)

1 inci halia

2 ulas bawang putih

4 biji cili padi

1 biji bawang besar

1 biji tomato sederhana besar
1 sudu sos tiram

1 sudu sos plum

1 sudu sos tomato

Beberapa hiris nenas

Sedikit garam

Sedikit perasa


Cara:
Perapkan ikan bersama dengan halia, bawang putih dan garam. Biarkan seketika. kemudian goreng sehingga garing. kemudian tumiskan bawang putih, bawang besar dan cili padi. masukkan sos tomato, sos tiram, sos plum dan sedikit air. masukkan buah tomato dan nenas biarkan seketika. masukkan kembali ikan ke dalam kuali supaya isi ikan mesra bersama dengan kuah yang dibuat tadi.


Cadangan Hidangan:
Hidangan untuk 2 orang

2 comments:

Anonymous said...

nyam...nyam...sedapnya...masak utk kami gak...=)

Cik Awan Butirstar said...

goreng ikan itu sampai hangit. baru jadi 3 rasa masam manis dan pahit.. mmm best.